Voedsel in 2050

Wetenschapsweek 2016 – Voedsel in 2050

Tessa Avermaete en Tjitske Anna Zwart

In oktober vindt traditiegetrouw de wetenschapsweek plaats. Over heel Vlaanderen maken jongeren kennis met wetenschap. Dit jaar trokken ook wij onze stoute schoenen aan en waagden het om onze deuren open te zetten voor kinderen van de lagere school. Op maandag 25 en vrijdag 28 oktober verwelkomden we leerlingen van de laatste graad van basisschool De Zevensprong. Samen met de leerlingen wierpen we een blik op Voedsel in 2050.

unnamedHoe zal de voedselmarkt eruit zien in 2050? Wat als de opwarming van de aarde een probleem vormt voor onze landbouw? Gaan we dan over 35 jaar onze eetgewoonten veranderen? En wat als technologische vooruitgang het mogelijk maakt om eten via drones aan huis te leveren? Wat als de Belgische bevolking heel snel gaat groeien, bijvoorbeeld door de toestroom van vluchtelingen? Zal dat een invloed hebben op hoe wij eten?

Sommige van deze ontwikkelingen lijken heel realistisch, andere minder. Het zijn allemaal mogelijke ‘scenario’s’ die onderzoekers, beleidsmakers en bedrijven gebruiken om na te denken over de toekomst. De zoektocht naar antwoorden leert ons hoe veerkrachtig we zijn, of anders gezegd, of we al dan niet klaar zijn voor de toekomst. Het toont aan wat de zwakke punten zijn in het systeem, en wat er moet gedaaunnamed-2n worden om het systeem te verbeteren.

Het werden actieve uren, waarin de leerlingen met ons een reis door de tijd maakten. We verkenden alternatieven voor vlees, onderzochten we de herkomst van een blikje frisdrank, tekenden de supermarkt van de toekomst en… uiteraard proefden we ook van een aantal producten die mogelijk in 2050 helemaal ingeburgerd zullen zijn, zoals zeewier, humus en linzenchips.

Deze ervaring maakt voor ons ook deel uit van een aantal onderzoeksprojecten, namelijk het Europese project TRANSMANGO en het project ‘Voedsel voor de Toekomst’.

unnamed-3

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s